Ditt boende
Här hittar du information om saker som kan vara bra att veta när du bor i promenadhuset IGGY, ett urbant boende där du är mobil utan egen bil.
Information om ditt boende
Bilparkering
IGGY är ett pilotprojekt med satsningar på att transportera sig i staden till fots, cykel och kollektivt samt med delade resurser. Alltså lösningar för att inte ha en egen bil. Se mer under fliken ”Mobilitet och gemensamma utrymmen” i menyn.
Har du ändå en egen bil och bor i Iggy så får du alltså lösa parkering på egen hand – vi har inga parkeringsplatser som tillhör huset. Boendeparkering på gata gäller inte för nybyggda projekt, se mer info på Malmö stads hemsida.
I parkeringshuset Elina kan du hyra plats, se deras hemsida här.
Parkering för rörelsehindrade
Vi erbjuder en parkeringsplats för rörelsehindrade med giltigt tillstånd. Du ansöker om tillstånd på Malmö stads hemsida.
Om du behöver parkering för rörelsehindrad så ska du kontakta oss per mail så ordnar vi tillgänglighet till det.
Bokningssystem / Booking system
Textilstuga (med tvätt) bokar du med din tagg vid bokningsskärmen med din tagg.
Bastu, gästlägenhet, lånecyklar och promenadtillbehör bokar du via konto hos Bokamera.
Internet
Internet finns i lägenheten när du flyttar in. Internetanslutningen levereras av Bredband2 genom en gruppanslutning för hela huset. Du kan inte själv välja någon annan leverantör. I lägenheterna i Iggy finns det ett mediaskåp i entrén. I mediaskåpet finns inkommande internet. Om du vill ha internet direkt kan du koppla in en nätverkskabel hit. Det finns också nätverksuttag på flera ställen i lägenheten. Dessa fungerar inte utan att du kopplar samman dem med inkommande internet.
PDF: Bredband 2 Informationsblad
Kostnad
Internet upphandlas gemensamt i Iggy. År 2024 ligger den kostnaden på 115 kr/mån.
Felanmälan
Felanmälan görs direkt till Bredband2, du som hyresgäst är kund hos dem. I kontakt med deras support ska du uppge:
- Ditt namn och personnummer
- Din adress
- Att du är kund i gruppanslutning för hyresfastigheten ”Passageraren 2/ Iggy”
Hur man ansluter en router för att få wifi
För att få wifi i din lägenhet behöver du skaffa och ansluta en router till inkommande internet i mediaskåpet.
I mediaskåpet sitter en fiberkonverterare med 4 st uttag för nätverkskabel (se bild).
Det är till fiberkonverteraren du ska koppla din router. På fiberkonverterarens undersida sitter 4 stycken numrerade uttag. Det är dessa som kan användas (se bild). Det är endast uttag 1 och 2 som ska användas när du kopplar in routern. 3 och 4 är ej aktiverade.
Om du har andra trådbundna enheter i lägenheten som du vill koppla in med nätverkskabel, ska du koppla in dem i routerns uttag via plinten med de numrerade uttagen som sitter i nederkant av mediaskåpet. Dessa är numrerade. Varje siffra matchar ett uttag ute i lägenheten.
Exempel: Du kopplar in en tv i uttag 1 i lägenheten. Då kopplar du även en kabel från uttag 1 i plinten i mediaskåpet till ett av din routers uttag. Routern är fortfarande den enda enheten direkt inkopplad i fiberkonverteraren.
El
El uppmäts och debiteras individuellt men aviseras som en separat post på din hyresavi. Du behöver inte teckna ett individuellt avtal.
Förbrukningen mäts av företaget Minol med hjälp trådlösa mätare. Minol levererar sedan ett underlag till oss som vi för in på hyresavierna.
Elen debiteras med hjälp av genomsnitt på spotpris. Detta innebär jämfört med fastpris större skillnader beroende på elnätets belastning. Vi debiterar den faktiska kostnaden per kWh för respektive månad, så priset kommer alltså att vara olika på varje faktura.
I elförbrukningen ingår all el som förbrukas i lägenheten d.v.s. kyl/frys, spishäll, spisfläkt, diskmaskin, eventuell tvätt/torkmaskin, belysning, lägenhetens ventilationsaggregat (ftx-aggregat) samt i eluttagen.
För att minska elförbrukningen, tänk på att t.ex. diskmaskin har olika program med olika förbrukning där eko-program eller motsvarande har lägst förbrukning. Handdukstorken kan också dra mycket el, så stäng av den när den inte används. Se länkar nedan för några olika sidor på Energimyndigheten med tips för att minska energiförbrukningen.
http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/hemmet/10-snabbaenergispartips/
http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/hemmet/vitvaror/
Förråd
Vilket förråd som är ditt står på ditt hyreskontrakt. Du är ansvarig för det som finns i ditt förråd. Ställ inte saker utanför ditt förråd. Du som hyresgäst kan bli skyldig att betala för bortforsling av saker som står i utrymmen där de inte ska vara. Du som hyresgäst ansvarar själv för att hålla ditt förråd låst med eget hänglås.
I entrén finns förutom fastighetsboxarna för vanliga brev till er hyresgäster också större fack, leveransboxarna. Dessa är inte kopplade till en särskild lägenhet, utan används för paketleveranser. Hit kan PostNord och Bring leverera försändelser som är för stora för att få plats i postfacket. Så om du e-handlar: välj fraktalternativet Varubrev för att ha störst chans att få det levererat hela vägen hem.
När du får ett paket i en leveransbox hittar du nyckel till just den boxen i ditt vanliga postfack. Du lämnar tillbaka nyckeln i dess leveransbox när du har hämtat ditt paket.
Borttappad nyckel eller tagg ska felanmälas. Borttappad nyckel leder till att vi måste byta lås, detta bekostas då av hyresgästen.
Att beställa en extra/ny tagg kostar 150 kronor (pris år 2024).
Att beställa en extra nyckel kostar 360 kr (pris år 2024).
Betalning för nyckel och tagg görs genom hyresavin, där vi lägger på kostnaden för nya nycklar & taggar.
Porttelefon
Till huvudentrén finns även en porttelefon. När någon ringer på porttelefonen så ringer den upp en av de mobilnummer som lagts in i systemet.
För att öppna dörren, tryck 5, därefter kan du lägga på. Du kan även öppna dörren genom att ringa till porttelefonen.
TV
När det gäller tv i är det upp till dig som hyresgäst att beställa detta själv. Det du kan beställa är digital tv som levereras över internet. Det finns många leverantörer som erbjuder detta.
Varmvattendebitering
I Iggy används individuell mätning och debitering av varmvatten. Det debiteras i efterhand som en separat post på din hyresavi.
Förbrukningen mäts av företaget Minol med hjälp trådlösa mätare. Minol levererar sedan ett underlag till oss som vi för in på hyresavierna.
Varmvatten mäts i kubikmeter och debiteras med snittpris för respektive månad. Priset på varmvatten regleras utifrån priset på fjärrvärme.
Värmen i din lägenhet
Här sammanställer vi grundläggande information om värmesystem, radiatorer (element), värmepanna och termostat.
Hur varmt ska det vara i en lägenhet
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. Temperaturen ska under normala väderförhållanden inte vara lägre än 18 grader.
Hur mäter man temperaturen?
En god uppskattning får du genom att mäta en meter in i rummet – inte direkt vid fönstret – och cirka 60 centimeter ovan golvet. Längs golvet och invid fönstret är det ofta lite kallare, vilket är i sin ordning.
Vid stora, kalla ytor som fönster kan värme stråla från dig (som är varm) mot det kallare fönstret. Kall luft invid fönstret sjunker också ned längs golvet. Det kalla golvet och värmestrålningen mot fönstret gör att du kan uppleva att det är kallt, trots att temperaturen i luften är över 20 grader.
Hur fungerar värmepannan?
Värmepannan reglerar hur varmt vattnet ska vara som skickas ut i radiatorsystemet. Den levererar olika mycket värme beroende på utomhustemperaturen. När det blir kallare utomhus ser den till att varmare vatten skickas ut till radiatorerna. Om det snabbt sker en temperaturförändring utomhus kan det ta lite tid innan systemet har hunnit ställa om sig för att leverera rätt temperatur till hela huset.
Hur fungerar radiator (element) och termostat?
Radiatorn (ofta kallat elementet) i din lägenhet är kopplat med rör till värmepannan i källaren. Varmt vatten pumpas runt i systemet, genom radiatorn och värmer på så sätt upp lägenheten.
Termostaten är det lilla vredet på sidan av radiatorn. Där kan du själv reglera effekten. Termostaten är inte bara ett vred som direkt ger värme om du skruvar den till max. I termostaten sitter en bälg av zink och koppar, som blir större eller mindre beroende på temperaturen den känner. Detta gör att om du har tillräckligt varmt i lägenheten, så öppnas inte termostaten och släpper igenom värme även om du har vridit termostaten till max. Vilket i sin tur betyder att radiatorn kan vara kall, trots att termostaten är igång – när det redan är tillräckligt varmt.
Tycker du det är varmt inomhus och öppnar ett fönster, kan termostaten bli kall och då säger den till elementet att ge mer värme. Skruva då ned termostaten om du öppnar fönstret. Det är bättre att vädra kort men intensivt än att vädra lite och länge.
Det får inte komma in luft i systemet, för då kommer luften i vägen för vattnet och elementet blir kallt. Därför kan man ibland behöva lufta elementet. Detta kan man göra själv, men görs det felaktigt kan det börja rinna vatten, som i värsta fall kan åstadkomma problem. Kontakta oss om du behöver hjälp med att lufta dina element.
Hur bör jag möblera?
Eftersom termostaten känner av temperaturen är det viktigt att du har fri luft runt den. Om den t.ex. täcks för med en gardin, känner den fel värme och vet inte hur den ska reglera.
För att hjälpa värmefördelningen kan du se över möbleringen av lägenheten. Nyckeln till ett bra inomhusklimat är att ge luften maximal möjlighet att cirkulera runt radiatorerna. Här är några vanliga möbleringsfel:
- En soffa precis framför elementet hindrar värmecirkulationen. Dra ut den någon decimeter eller ställ soffan längs en innervägg, där det också är varmare att sitta.
- Har man ett bord vid fönstret så leds den kalla luften från fönstret längs med bordsskivan och ut i rummet, medan elementet bara värmer upp luften under bordet. Dra ut bordet lite så att den uppvärmda luften kan stiga upp längs fönstret.
- En tjock gardin framför elementets termostatventil kan stänga inne den varma luften och lura termostaten att sänka värmen på elementet. Täck inte för termostaten.
Nödutrymning och brand
Följande principer gäller för utrymning vid brand etc.
Lägenheter i ett våningsplan
Nödutrymning sker via trapphuset och i det fria (ut på gatan).
Etagelägenheter på plan 1-2 och 3-4 med ingång från trapphuset
Nedre våningsplanet: Nödutrymning sker via trapphuset och ut på gatan.
Övre våningsplanet: Det finns en separat utrymningsdörr på det övre våningsplanet. Du som hyresgäst ansvarar själv för att denna dörr är möjlig att utrymma igenom.
Lgh A1601 och B1407
Nedre våningsplanet: Nödutrymning sker via trapphuset och ut på gatan.
Övre våningsplanet: Det finns en separat utrymningsdörr på det övre våningsplanet. Du som hyresgäst ansvarar själv för att denna dörr är möjlig att utrymma igenom.
Etagelägenheter på plan 1-2 med egen entré från gården
Plan 1: Nödutrymning sker direkt ut till det fria
Plan 2: Nödutrymning sker antingen internt ned till det nedre planet i lägenheten (via den invändiga trappan) alternativt med Räddningstjänstens stegutrustning via fönster på gården.
Etagelägenheter på plan 3-4 med entré från loftgång
Plan 3: Nödutrymning sker via loftgång, vidare till trapphus och därefter ut i det fria.
Plan 4: Nödutrymning sker antingen internt ned till det nedre planet och vidare ut (via den invändiga trappan) alternativt med Räddningstjänstens stegutrustning via fönster mot gården.
Etagelägenheter/taklägenheter A1601, A1602, A1603 samt B1502, B1503 och B1504
Nedre våningsplanet: Nödutrymning sker via loftgång och trapphus eller direkt till trapphus och därefter ut i det fria.
Övre våningsplanet: Utrymmer via fönster till plattform och stege ner till underliggande plans loftgång och vidare till trapphus. Nyckel till utrymningsfönster ska finnas antingen i fönstret eller vara upphängd i direkt anslutning till fönster. Du som hyresgäst ansvarar för att fönstret går att utrymma igenom.
För att öppna fönstret i utrymningsläge så måste vädringsluckan i fönstrets ovankant vara stängd.
Avfallshantering och sopsortering
Avfallshantering i kv. Spårvägen
Inom kvarteret Spårvägen ska restavfall samt förpackningar och tidningar sorteras i så kallade underjordiska behållare. Det finns två stationer för källsortering samt ett antal utspridda behållare för restavfall. Du har tillgång till alla behållare inom området. PDF: Information om avfallshantering i kv SpårvägenMatavfallskvarn
Alla lägenheter i Iggy är utrustade med avfallskvarn i vasken. Du behöver alltså inte använda dig av kompost för matavfall när du bor i Iggy. Det malda matavafallet samlas upp i en gemensam tank som töms av VA Syd. Du får ENDAST slänga matavfall i avfallskvarnen. Det matavfall som inte fungerar i matavfallskvarnen kastas i restavfall. Läs användarmanualen noga vid inflytt! Klicka på länkarna nedan för att ladda ner produktblad och användarmanual. PDF: Matavfallskvarn Modell 56 Produktblad PDF: Användarmanual 5-stegsguideReTuren
ReTuren är Kvarteret Spårvägens kvartersnära återbrukscentral. Här lämnar du ditt farliga avfall, elektronikavfall samt återbrukar.
Öppettider
- Returen har gått över till ett turnérande schema, på 12 olika platser i Malmö. För nästa tillfälle på Spårvagnstorget, se följande länk: Pop-up Returen – en turnerande avfallstjänst (vasyd.se)
I ReTuren kan du lämna följande för återanvändning:
- Hela och rena kläder och skor
- Möbler som stolar, bord, hyllor
- Inredningsdetaljer som lampor, prydnader, hemtextil
- Köksutrustning som fungerande köksmaskiner, bestick och skålar
- Sportutrustning som racket, skridskor, bollar
- Elektronikprylar
På ReTuren kan du lämna följande för återvinning:
- Trasiga möbler, cyklar, kläder, textil och andra prylar (grovavfall)
- Batterier och ljuskällor som LED- och glödlampor och lysrör (farligt avfall)
- Matfett/matolja från exempelvis fritering i en PET-flaska
- Rengöringsmedel, kemikalier och nagellack (farligt avfall)
- Gamla färg- och sprayburkar (farligt avfall)
- Elektronik som TV, mobil, skärmar, sladdar och elektriska leksaker elavfall/farligt avfall)
Containerdag – första tisdagen varje månad kl 16-18
Första tisdagen varje månad kl 16‐18 är det containerdag vid ReTuren. Då är du välkommen att kasta möbler, stora kartonger och annat grovavfall. VA SYD kommer att arrangera aktiviteter med fokus på att ta hand om sina prylar och återbruka i samband med vissa containerdagar.
Återbrukshörnan i ReTuren
Du kan lämna in kläder och mindre hushållsartiklar till återbrukshörnan. Ge bort det du inte längre vill ha och ta något du behöver! VA SYD kommer också att arrangera aktiviteter med fokus på att ta hand om sina prylar och återbruka i samband med vissa containerdagar.
Möbler och annat avfall
Möbler och annat avfall får inte placeras i gemensamma utrymmen i huset eller nere på gården. Du är skyldig att forsla bort dessa på lämpligt sätt. Om du lämnar saker i gemensamma utrymmen eller på innergården, och hyresvärden blir tvungen att frakta bort dessa, kommer du att debiteras kostnaden för bortforslingen.
Allmänna trivsel- och ordningsregler
Oljud
Tänk på att visa hänsyn mot dina grannar när det gäller att föra oväsen och spela hög musik. Undvik särskilt att vara högljudd mellan kl 22.00-06.00.
Rökning
Iggy är ett rökfritt hus. Det betyder att rökning är förbjudet både utanför huset, på balkonger/uteplatser samt i alla allmänna utrymmen såsom hissar, tvättstuga, trapphus m.m.
Grillning
Det är endast tillåtet att grilla med elgrill eller gasolgrill på balkongen. Men tänk på att gasolgrill är dåligt för miljön.
Sopor och avfallssortering
Hyresgästen ansvarar för att hushålls- och grovsopor sorteras och slängs på anvisade platser. Skrymmande grovsopar, såsom möbler lämnar du själv till kommunens återvinningscentral. Sopor i andra utrymmen är förbjudet och hyresgästen debiteras för bortforsling.
Se separat avsnitt ovan för mer information.
Balkonglådor
Av säkerhetsskäl ska balkonglådor sättas upp på insidan av balkongen.
Trapphallar och entré
Hyresvärden ansvarar för ordning och städning i entréer, trapphus och utomhus på våra gårdar. Din medverkan är nödvändig för både trivsel och säkerhet.
I entrén eller i trapphuset får inga föremål förvaras. Att göra det medför stor brandrisk, försvårar utrymning om det brinner och förhindrar trappstädning. Framkomligheten och brandsäkerheten kommer alltid i första hand.
Din lägenhet – digital boendepärm
Badrum
Rengör duschväggen med vatten och gummiskrapa eller med fönsterputs och mjuk trasa. Mot ingrodd smuts rekommenderas ättikbaserade rengöringsmedel. Tänk på att svampar och rengöringspasta med slipmedel kan repa såväl glas om kromade eller borstade detaljer och profiler.
Beklädnader med kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengörs i första hand med vatten, eventuellt med neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel – diskmedel eller ”Allrengöring”. Vid kraftig nedsmutsning används i första hand mekanisk bearbetning med skursvamp eller skurborste kompletterat med alkaliskt rengöringsmedel – ”Allrengöring”. Speciell uppmärksamhet bör ägnas åt fogarna som smutsas lättast beroende på porositeten. Mjukfogar bör torkas rena så att smuts inte fastnar i fogmaterialet. Kalkavlagringar, som bildas på grund av kalkhaltigt vatten avlägsnas enklast med svagt surt rengöringsmedel, t.ex. ättiksyra (ättiksprit). Fogarna vattenmättas före tvättningen. Avsluta rengöringen med att noga skölja med rent vatten och mjuk svamp. Torka med ren trasa.
Balkong/uteplats
VIKTIGT: Om du vill ha balkonglådor ska de av säkerhetsskäl hänga innanför balkongräcket, alltså inte fritt över gatan utan över din egen balkong.
Lägenheterna på entréplan har olika utformning på sina uteplatser mot gatan, beroende på höjd över mark. Detta enligt lagkrav och standard. Där nivåskillnaden är större mellan uteplats och gata finns pelare med vajer emellan som skärmar av och skyddar mot fall. De uteplatser som har mindre nivåskillnad ner mot gatan skärmas av mot gatan med plantering, men utan staket.
Barnsäkerhet
Om du har barn och behöver t.ex. hällskydd till spisen, fler lådspärrar eller barnsäkra lägenheten på något annat vis, kontakta vaktmästaren på fastighetsservice.
Brandvarnare
Brandvarnare finns i lägenheten, men det är ditt ansar som hyresgäst att se till att den har batterier.
För att plocka ned brandvarnaren sa du vrida den, så lossar den. Dra inte! Och kom ihåg att sätta upp den igen.
Betongväggar och tak
I IGGY finns två sorters väggar: betongväggar och lättväggar. Betongväggarna och taket får du inte lov att borra i, måla eller tapetsera. Lättväggarna (som t.ex. ytterväggarna) är det tillåtet att borra och hänga upp saker i.
Många av betongväggarna har en skena högst upp, så att du ska kunna hänga upp tavlor, hyllor etc utan att behöva borra.
Lampkrokar finns i en mängd enligt svensk standard. Vill du ha krokar utöver de som finns så ska du fråga hyresvärden om tillstånd och sedan se till att det utförs på fackmannamässigt sätt.
Skötsel
Bra att veta är att det lätt blir fettfläckar på betongväggar när det står en soffa eller säng mot dem och man ofta lutar huvudet mot dem. Dessa fläckar går inte att få bort. Vi rekommenderar därför starkt att man använder en sänggavel för att skydda väggarna. Betongväggarna är också känsliga för livsmedel innehållande syra som t.ex. fruktjuice, vinäger eller vin. Torka bort omedelbart.
Betongvägg i kök
Över köksbänken är betongen behandlad för att tåla mer stänk och inte absorbera fett.
Rengöring
Betongväggarna rengörs med vatten och såpa.
Diskmaskin
Tänk på att vredet på blandaren i diskhon ska vara i rätt läge för att diskmaskinen ska få vatten. Det finns bara två lägen, vrid på den om maskinen inte får vatten.
Här hittar du bruksanvisningen till din diskmaskin:
Electrolux Dismaskin (60 cm bred) ESF5533LOX
PDF: Dismaskin ESF5533LOX
Electrolux Dismaskin (45 cm bred) ESF4513LOX
PDF: Dismaskin ESF4513LOX
Något fel på vitvarorna?
Gör då en felanmälan till oss där du inkluderar artikelnummer och serienummer på produkten, samt en felbeskrivning. Så kommer Kökscentrum boka tid för service med dig.
Dubbelhöga fönster
Gardinupphängning dubbelhöga fönster
I rum som har dubbelhöga fönster finns en vajer för upphängning av gardiner som du kan utnyttja. Du kan även lösa det på eget vis, men tänk på att upphängningar ska vara fackmannamässigt gjorda.
Persienner
Persienner står du som hyresgäst själv för.
Fönstertvätt
Vi rekommenderar att du anlitar en tvättfirma för att tvätta de dubbelhöga fönstren. Du vet väl att du kan få Rut-avdrag även som hyresgäst? Läs mer här:
PDF: RUT-avdrag – inte bara för villaägare
Du kan också läsa mer på Hem & Hyras webbsida.
ELFA-systemet
Alla lägenheter i Iggy är utrustade med ELFA upphängningsskenor. Dessa erbjuder fantastiska möjligheter att hänga upp nästan vad som helst på väggarna!
Skenorna finns monterade för att göra det enkelt att hänga hyllor, tavlor etc i stora delar av lägenheten. I regel kompletterar vi inte med extra skenor. Vill du gärna komplettera med ytterligare skenor i din lägenhet så får du anmäla det till fastighetsskötaren och be om tillstånd, sedan ska de monteras fackmannamässigt.
På ELFAs hemsida kan du läsa mer om ELFA och hitta inspiration samt återförsäljare.
Ny standard för eluttag för lampor i tak
Vid nybyggnation har det 2019 införts en ny standard för eluttag i tak kallad DCL. Detta innebär att om du har äldre lampor så kommer du inte kunna använda dem utan att byta stickkontakt till en DCL-propp.
Du kan läsa mer om DCL-stickkontakter t ex här.
Förändringar i lägenheten
Du behöver hyresvärdens skriftliga tillstånd för att utföra förändringar i lägenheten som gör åverkan på lägenheten. Förändringar ska utföras fackmannamässigt. Notera att du kan bli ersättningsskyldig om du eller någon du har anlitat för att göra något i lägenheten orsakar skador på den.
Gardiner och persienner
Du ansvarar själv för att ordna persienner och gardiner. Tänk på att upphängningar ska vara fackmannamässigt utförda.
Kyl och frys
Här hittar du bruksanvisning för din kyl och frys. Klicka på länkarna nedan för att ladda ner.
Kyl-frys Electrolux EN3230JOX
PDF: Bruksanvisning kombinerad kyl-frys
Kyl Electrolux ERF4111MOX
PDF: Bruksanvisning kyl
Frys Electrolux EUF2740JOX
PDF: Bruksanvisning frys
Något fel på vitvarorna?
Gör då en felanmälan till oss där du inkluderar artikelnummer och serienummer på produkten, samt en felbeskrivning. Så kommer Kökscentrum boka tid för service med dig.
Köksluckor
Håll köksluckor rena. Torka av regelbundet, t.ex. vid städning av lägenheten.
Bänkskiva
Det är viktigt att du ser till att hålla bänkskivan torr efter matlagning och disk. Följ dessa skötselanvisningar.
Skär aldrig med vass knivar direkt på bänkskivan. Använd alltid skärbräda. Ställ ALDRIG varma grytor, stekpannor eller liknande direkt på bänkskivan. Använd alltid värmeisolerande grytunderlägg.
Betongvägg i kök
Över köksbänken är betongen behandlad för att tåla mer stänk och inte absorbera fett.
Lås serviceläge
När du har bokat tid med bovärden för åtgärder i din fastighet kan du sätt låsen till din dörr i serviceläge om du inte kan eller vill vara hemma medan åtgärden görs. När du har gjort det kan bovärden gå in och fixa det som ska fixas.
Här är instruktioner för hur du ställer ditt lås i serviceläge.
Matavfallskvarn
Alla lägenheter i Iggy är utrustade med avfallskvarn i vasken. Du behöver alltså inte använda dig av kompost för matavfall när du bor i Iggy. Det malda matavafallet samlas upp i en gemensam tank som töms av VA Syd. Du får ENDAST slänga matavfall i avfallskvarnen. Det matavfall som inte fungerar i matavfallskvarnen kastas i restavfall.
Läs användarmanualen noga vid inflytt! Klicka på länkarna nedan för att ladda ner produktblad och användarmanual.
Parkettgolv
Stoppa smutsen vid ytterdörren med lämpliga avtorkningsmattor. Kom ihåg att grus nöter och skadar golvet. Möbeltassar minskar risken för repor, vätska skall genast torkas upp. Rengöring Vid daglig rengöring behövs normal endast torra städmetoder, torrmoppning eller dammsugning. Vid grundligare rengöring, fukttorka golvet med väl urvriden microfibermopp.
Svabbgarn rekommenderas inte eftersom det lämnar för mycket vatten efter sig på trägolvet. Tillsätt ev. syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak i vattnet. Såpa rekommenderas inte på lackade ytor då det kan bildas en fet hinna. För svåra punktfläckar på framför allt mattlackade golv rekommenderas Tarkett Bioclean utspätt 1:20, med vatten, att spraya på fläcken samt att gnugga med en microfibermopp.
Rensa avlopp
Som hyresgäst ansvarar du själv för att rensa synliga avlopp och vattenlås i din bostad. Det är vanligt att tvål och hår fastnar i vattenlås, och är en del av normal skötsel som vilar på hyresgästen att utföra.
Vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk är bland de vanligaste insekterna inomhus. Silverfiskar är helt ofarliga och normalt gör de ingen skada utan kan betraktas som en nattlig renhållningsarbetare. De kan ändå anses vara skadedjur om de förekommer i större utsträckning.
Så undviker du silverfiskar:
- Håll så rent och torrt som möjligt i badrum, skafferier och längs golvlister.
- Dammsug golvlister, sprickor i golvet och andra mindre skrymslen regelbundet.
- Dammsug hellre än att våttorka eftersom silverfiskar gillar fukt.
- Förvara inte saker på golvet, detta gäller främst papper, böcker och smutstvätt.
Vid problem med silverfiskar:
Gör en felanmälan om du upplever stora problem med silverfiskar hemma och det inte hjälper med tipsen ovan.
Vi som hyresvärd kan då erbjuda fällor att placera ut i utsatta områden, samt undersöka risken för fuktskada om problemet är fokuserat på en punkt.
Ifall problemet kvarstår kan vi skicka en firma som gör en bedömning och sanerar lägenheten vid behov.
Mer om silverfiskar, från Nomor:
Den vanliga silverfisken är en vinglös, ljusskygg och silverglänsande så kallad fjällborstsvans som kan bli upp till 12 mm lång. På ställen där det är varmt och fuktigt som i kök och badrum trivs den som bäst. De kommer inte upp från avloppet som många tror, utan gömmer sig i sprickor och springor i våra hus. Silverfiskar lever av det vi lämnar efter oss såsom tvålrester, fett, hudflagor, cellulosa samt stärkelserika matvaror som bröd och mjöl men även papper. Som nymf är silverfisken upp till 2 mm lång och vit och kan bli 2-4 år gammal. Till skillnad från den vanliga silverfisken har den långsprötade silverfisken tre långa spröt som sticker ut från ändan. Den lever på samma sätt som den vanliga silverfisken, men vistas däremot gärna i torra utrymmen. En annan likartad insekt är ugnssmygen som till det yttre liknar en vanlig silverfisk, men föredrar att leva i varmare miljöer uppåt 37 grader. Den klarar även att leva i torra miljöer.
Spishäll
Här hittar du bruksanvisning för din spishäll.
Spishäll Electrolux HOC620F
PDF:Bruksanvisning Spishäll – HOC620F
Spishäll Electrolux HOC330F
PDF: Bruksanvisning Spishäll – HOC330F
Något fel på vitvarorna?
Gör då en felanmälan till oss där du inkluderar artikelnummer och serienummer på produkten, samt en felbeskrivning. Så kommer Kökscentrum boka tid för service med dig.
Tvättmaskin
Det är förberett för tvättmaskin i nästan alla badrum i IGGY.
Sätta in en egen tvättmaskin
Om du vill installera egen tvättmaskin ska det vara fackmannamässigt gjort.
Ugn
Här hittar du bruksanvisning för din ugn.
Ugn Electrolux EOB100X
PDF: Bruksanvisning Ugn
Något fel på vitvarorna?
Gör då en felanmälan till oss där du inkluderar artikelnummer och serienummer på produkten, samt en felbeskrivning. Så kommer Kökscentrum boka tid för service med dig.
Ventilation
Alla lägenheter i Iggy är utrustade med eget ventilationsaggregat.
Här hittar du användarmanualen för ditt ventilationsaggregat.
Ventilationsaggregatet sitter över spishällen och fungerar även som lägenhetens köksfläkt/spiskåpa. Inga inställningar kan göras av hyresgästen mer än belysning av/på samt köksfläkt av/på. Filtren i ventilationsaggregatet byts av hyresgästen ca 1 gång per år. Mer information kommer skickas ut när detta blir aktuellt.
Väggar, gipsväggar
Målade gipsväggar får du borra och sätta upp saker i, men tänk på att det du gör i lägenheten ska vara fackmannamässigt gjort.
Väggar i lägenheterna är målade i grå kulör NCS S 1500-N. Snedväggar i etagelägenheter är målade i vit kulör NCS S 0500-N.